Fermentering

Fermentering

Vi viser fermentering med Synbiotic Kitchen

Vi tar utgangspunkt i surkål, som er en kål fermentert av laktobacillusbakterier. Surkål antas å ha sin opprinnelse fra det nordlige Kina blant mongoler, og ble introdusert i Europa av migrerende stammer. Vitenskapelig forskning har vist de probiotiske fordelene ved denne typen fermentering, noe som gjør det til et godt valg for å forbedre tarmens helse.

Golden Kraut

Oppskriften

Ingredienser:
800 gram finsnittet hodekål
2 ss himalaya salt eller havsalt (ca.20gram)
2-3 cm gurkemeierot eller 2 ts gurkemeiepulver
1/2 rødløk
1 fedd hvitløk
2 ts pepperkorn

Steg for steg:
1. Finhakk hodekål, rødløk og hvitløk
2. Bland i salt, pepper og bland godt, la det hvile i 10 min
3. Masser og kna grønnsakene til du får nok væske til å dekke kålen, dette tar ca. 10min
4. Fyll kål over på et norgesglass og legg over 1 til 2 blad av hodekål på toppen slik det blir tett
5. La glasset stå i romtemperatur i min.2-3 dager opptil 3uker.


Quinoasalat med mango

Quinoasalat med mango

I dag lager Richard Quinoasalat med mango. Enkel og smakfull salat

Oppskriften

Ingredienser:
1 moden mango
1/2 rødløk
5 dl kokt Quinoa (2,5 dl ukokt)
1 neve fersk koriander
1/2 dl olivenolje
Salt
Pepper
Saften av 1 sitron

Steg for steg:
1. Kokt quinoa etter anvisning på pakken
2. Finhakk rødløk, skjær mango i terninger, finhakk hjertesalat
3. Bland alt godt sammen i bolle med olivenolje, salt og pepper.
4. Smak til med sitronsaft.

Salaten skal være syrlig, så får du rikelig med motspill på den søte mangoen.
Serveres som tilbehør med burgere, falafel og gryter. En kjendis på middagsbordet.


Pulled soppburger

Pulled soppburger med Srirachadressing

Idag lager jeg Pulled soppburger med srirachadressing. Enkel og kjapp veggisburger med masse tekstur og umami!

Oppskriften

Ingredienser:
ca. 400 gram blandet sopp ( jeg bruker Portobello og kantarell)
1 dl BBQsaus
2 burgerbrød
2 ss sriracha
1 dl plantemajo
1 stk hjertesalat

Steg for steg:
1. Riv eller skjær sopp i strimler
2. i en varm stekepanne, stek sopp under press i 6-8 minutter slik den blir godt stekt. Snu flere ganger. Rør inn 1dl bbq saus på slutten
3. Bland sriracha med plantemajo og varm burgerbrød
4. Smør 1 ss dressing på bunnen av burger, legg deretter salat og ønsket mengde sopp. Ha 1 ss dressing i topplokket og legg på toppen. Så er den klar til servering.


Pakora (Enkel veggisburger)

Pakora (Enkel veggisburger)

Idag lager Richard Nystad verdens enkleste veggisburger, Pakora! Inspirert fra India.

Oppskriften

Ingredienser:
1/2 stk hodekål, finsnittet
1/2 stk rødløk
1 ss Garam masala
1 dl Kikertmel
1,5 – 2 dl vann
1 ts salt

Steg for steg:
1. Bland kikertmel, krydder, vann og visp sammen. Det skal være en tykk pannekakerøre.
2. Finsnitt hodekål, rødløk og bland i godt med røren.
3. I en varm stekepanne, lag 4 -6 burgere og stek i ca. 3-4 minutt på hver side. Sørg for at burgerne er gjennomstekte.

Tips: Ferdigstek de i 10-15 min i ovn på 180grader. Du kan også bruke revet rotgrønnsaker istedefor hodekål.


Sennepsvinaigrette

Sennepsvinaigrette

Idag lager Richard Nystad sennepsvinaigrette. Det er en enkel og anvendlig dressing som passer til fleste salater og grønnsaker.

Oppskriften

Ingredienser:
2 ss (40gr) store dijonsennep
4 ss (30gr.)vann
4 ss (30gr.) eplecider eddik
1/2 ts salt
2 dl dl nøytral rapsolje eller solsikke

Steg for steg:
1. Bland alt sammen i syltetøyglass og rist godt.

Tips! Når du lager med visp så bland sennep, eddik, vann, salt og rør sammen. Deretter tilsett olje i en tynn stråle litt etter litt. Da får du en homogen dressing.


Kikerter i kremet curry

Kikerter i kremet curry

Enkel og kjapp middagrett. Kan brukes i wraps, salater og som hovedrett.

Oppskriften

Ingredienser:
1 ts finkuttet hvitløk
2 ss finkuttet løk
1 sitronskive
2 ss karripaste eller karripulver
1 boks kokosmelk
5 dl kikerter
½ ts salt
1 dl hakket spinat

Steg for steg:
1. Hakk hvitløk og løk.
2. Stek i litt olje i 2-3 minutter.
3. Tilsett karripasta eller karripulver og sitronskiven. Stek til det hele er litt brunt.
4. Tilsett kikerter og la steke i 2 minutter
5. Tilsett kokosmelk og bland godt.
6. Smak til med salt. La gryte småkoke i 3-4 minutter til den har tyknet.
7. Pynt med hakket spinat.

Serveres med kokt ris agurksalat, raita, naanbrød og chutney. Besøk vårt spisested Hagen, Nedre Bakklandet 75 i Trondheim.